Blog

Kan man fortsætte som erhvervsaktiv freelancer efter de 65?

Vi, der stempler ind, når andre stempler ud!
I den 24. marts og den 27. marts 2025 holder jeg oplæg i Journalistforbundet i hhv København og Kolding om det fortsatte freelanceliv omkring og efter at folkepensionsdatoen er rundet.
Kan det betale sig at arbejde videre – og hvis ja, hvilke forhindringer og hvilke fordele er der!?

Som nu 69-årig selvstændig har jeg været igennem 67-årets vridemaskine og deler mine erfaringer på godt og ondt med medlemmer af DJ, med særligt fokus på at være eller at blive freelancer i den sidste tid af sit arbejdsliv.

Jeg fortæller om, hvilke overvejelser der kan være vigtige at gøre sig om sit fortsatte arbejdsliv, når pensionen vinker forude. Om fordele og ulemper ved at stemple ind og om de mere praktiske forhold om seniorpræmie, forsikringer, fradrag, familie og helbred.

Det foregår den 24. marts kl. 16-20 i København og den 27. marts 2025 i Kolding.
Det er kun for medlemmer af Journalistforbundet.

Her er et par af dilemmaerne sat om til video:

 

 

Hvor er lighederne mellem at være selvstændig og jobsøgende?

Ovenstående slide er et vue over mine første tyve år som selvstændig.
De sidste dage har jeg nemlig siddet og gennemgået mit liv som selvstændig igennem 26 år. Selvstændig med egen virksomhed inden for mediebranchen og også lidt udenfor. Jeg har kortlagt en lang række af de gode resultater, jeg har opnået, såvel som de fiaskoer, der har været undervejs.
Det skyldes, at jeg skal tale på Job- og Uddannelsesmessen I Herlufsholmhallen i Næstved torsdag den 20. marts 2025.
Dér afholdes nemlig et særligt seniorevent, og jeg er meget optaget af de arbejdsforhold der kan lede frem til en rigtig dejlig tredje erhvervskarriere.

Jeg er klar over, at jeg skal tale for en hel del jobsøgende, og at nogle vil tænke: “Nix, jeg skal i hvert fald ikke starte min egen virksomhed nu, hvor jeg har begrænset tid tilbage på arbejdsmarkedet.”
Men det er heller ikke dét, der er mit mål med mit trekvarters oplæg.

Det er at inspirere til at se muligheder, til at overkomme vanskeligheder, til at se sig selv i nye perspektiver. og det har man brug for også som jobsøgende senior.

Hvad har jeg så fundet ud af?

Jo disse hovedpunkter er identiske for såvel jobsøgende som for soloselvstændige:

  • Hvis du ikke kommer ud af matriklen, er der ingen, der finder dig og vil købe noget af dig/ansætte dig. Kom ud af hulen, mød mennesker. De kommer ikke til dig af sig selv, hverken opgaver eller faste job.
  • Hvis du ikke fortæller din kunde/din kommende arbejdsgiver, hvordan dine kompetencer kan bruges hos netop ham/hende, men i stedet bare remser op, hvad der er i din værktøjskasse, får du ikke nogen opgave/job.
  • Hvis du ikke fornyer dig og opdaterer din viden, ryger du bag af dansen og glemmer også at gøre noget godt for dit udsyn og din egen udvikling.
  • Hvis du ikke lærer at sælge dig selv og gøre det til en sport, men putter dig, opnår du ikke opgaver/job. Ja, nemlig – det kan læres!
  • Hvis du er usynlig på nettet eller i værre fald synlig, men på en uprofessionel måde, skader det mere end det gavner i din opgave/jobsøgning.
  • Og sidst, men bestemt ikke mindst: Hvis du ikke formår at se på dine kompetencer og revurdere, gentænke dig selv, vil du sidde fast i de samme opgaver, eller langsomt ikke få opgaver/blive arbejdsløs og ikke evne at gentænke dig selv og dine kompetencer ind i andre rammer.
    Både som selvstændig og som jobsøgende kan man sidde fast i en opfattelse af, hvad det er man kan og er, mens andre sagtens kan se, at man kan bruge sine evner på en helt anden måde, måske ligefrem i en anden boldgade.

Mange inspirerende paralleller

Jeg glæder mig vildt til at fortælle om, hvordan jeg er gået fra at være dagbladsjournalist til i dag at arbejde med beskyttelse mod digital chikane, pårørendepolitik og downsizing af boliger. Og hvordan jeg undervejs har været dybt optaget af tvillinger, af forfattere, af seniorpolitik, kort sagt inddraget mit eget liv i mit virke.

Og til at fortælle, hvordan disse svære punkter ovenfor med meget stort udbytte kan paralleliseres til jobsøgning for seniorer.

Det har været hårdt, ikke nødvendigvis lukrativt, men hold op hvor har jeg det sjovt og meningsfuldt! Og jeg bestemmer selv !

 

StartUp Summit: SENIORiværksætteri afslutningsfest 30. september

Eventet giver dig en unik mulighed for at møde aspirerende senior-iværksættere, høre spændende cases og få værdifuld indsigt i senioriværksætteri.

Som en del af samarbejdet med Ældre Sagen, inviterer StartUpplanet til en dag fyldt med inspiration og netværk. Du kan bl.a. høre mig, sagde hunden, fortælle om drivkraften i mine 25 år som selvstændig.

Et udvalg af deltagere fra senioriværksætterforløbet vil også præsentere deres egne rejser og idéer.

Der er sandwich og noget at drikke – og det bedste af det hele? Det er helt gratis!

Tilmeld dig her og bliv en del af en spændende dag fyldt med læring og inspiration!

Her er programmet:

Dagens program

15.30-15.50 – Dørene åbner

15.50-16.00 – Velkomst

16.00-16.10 – “Hvorfor er seniorer en vigtig målgruppe inden for iværksætteri?” Oplæg af Simone Skovshoved, Politisk chef hos Danske Iværksættere

16.10-16.40 – Få indsigt i iværksætterforløbet og dets deltagere

16.40-16.50 – Pause (inkl. et glas bobler)

16.50-17.20 – “Iværksætter i en sen alder”. Abelone Glahn deler ud af sine mangeårige erfaring med senioriværksætteri

17.20-17.35 – Inspirationsoplæg (taler annonceres snarest)

17.35-18.00 – Afrunding med mad og drikke

18.00 – Tak for i dag

 

Programmet opdateres løbende.

#seniorogselvstændig #sentilbagetrækning #det3arbejdsliv #iværksætter

En overraskende start på StartUp-Planet

Forleden skulle jeg tale ved åbningen af iværksætterarrangementet StartUpPlanet.
Det henvender sig til tre kategorier, der er underrepræsenterede som iværksættere. Veteraner, etniske minoriteter og seniorer.
Jeg havde fået fornøjelsen af at tale til de fremmødte seniorer.
Mit opdrag var at give en række gode råd til dem, der skulle begynde som senioriværksættere, særligt de soloselvstændige.

Jeg entrede scenen ude i Operaen denne meget varme sensommerdag, tog et blik ud over de fremmødte og spurgte for en sikkerheds skyld hvor mange, der var mødt op som seniorer.
Det var en ret pæn del. For at være helt sikker på at sige det rette, spurgte jeg så disse iværksættere in spe, hvor mange af dem, der allerede var i gang.
Til min stor glæde, men også til min store skræk var det mere end 9/10, der allerede var i gang!

Her stod jeg så med et oplæg, som rettede sig mod dem, der IKKE var i gang endnu.
Nå, gode dyr var rådne, jeg tog en dyb indånding og improviserede mig igennem de ti minutter, jeg var blevet tildelt.

Mit manus, som jeg havde med, duede jo ikke, så jeg tog et par af pointerne og drejede dem over til dem, der måske var en smule mere i gang.

Heldigvis får jeg revanche mandag den 30. september, hvor jeg skal tale for de samme mennesker igen – nu kun dem, der er seniorer, og som har været igennem StartUpPlanets iværksætterforløb.
Her får jeg lov til at fortælle i 30 minutter om mit eget forløb og de vigtige læringer, jeg har af det.
Men, oplægget til de ikke-startede, til iværksætterne in spe kommer her.

Det skal I ikke slippe for.

Abelone Glahn, 69 år, 25 års jubilæum som soloselvstændig. Journalist af uddannelse, men arbejder mest med kommunikation i dag.
Det begyndte i 1999, før de sociale medier. Jeg blev specialist i at drive onlinecommunities. Jeg lærte folk at tale ordentligt sammen på nettet.

Har skrevet og redigeret 15 bøger om at drive mikrovirksomhed, og om at netværke, og tjener i dag de fleste penge ved at undervise kommuner og organisationer i, hvordan de skal beskytte deres medarbejdere mod at blive hængt ud på nettet.

Jeg har haft den enorme glæde at bestemme over tiden selv, ikke have dårlige chefer, over at kunne kaste mig ud i skøre ideer, som ikke gav penge, men stor tilfredsstillelse fx (Mikronet, NewPub).

I dag er jeg så ”tung”, at jeg har fået lov at kommentere på Altinget, og jeg skriver en blog, der hedder www.mensjegblirgammel.dk – for vi bliver rigtig mange gamle i de kommende år. Det betyder overordentligt meget for mig, at jeg løfte noget, der er større end mig selv, bruge min erfaring til at påvirke samfundet.
Jeg har tjent det halve af, hvad jeg kunne som mellemleder på DR, men jeg har haft det dobbelt så sjovt.

En glædelig besked, oven på de to forrige talere til jer, der lytter som seniorer:
Du har allerede alt det, du skal bruge.

Fremmende:

  • Mere erfaring – dine grundværdier er fundet – du er ikke så nem at rokke
  • Større kompetence – specialist – offentligt ansatte er særligt hurtige til at få gang i forretningen, fordi de kender systemet indefra. Begynd med at levere til din gamle arbejdsplads (DR: 15.000 kr i dag)
  • Større netværk – LinkedIn opdatering virkelig vigtig – knyt kontakter her og nu til sidemanden
  • Ingen eller få etableringsomkostninger – sørg altid for at finde sammen med andre/La Oficina
  • Stor frihed – ingen børn hjemme, formentlig god økonomi, UNDGÅ at investere hele din pension i iværksættereventyret, for der er ikke tid til at spare det mistede op. Sælg huset.

Hæmmende:

  • Kortere indløb – det skal hurtigere give resultater, jo ældre du er, regn på, hvornår det skal give hvilken omsætning, og bryd ned i overkommelige opgaver for at sammensætte din økonomi.
  • Lønmodtager-vaner spænder ben – ingen månedlig check, yoyo økonomien skal man vænne sig til.
  • Skal gøre det hele selv – ingen helpdesk – Vicevært for dig selv, Kun fakturere for 50% af din tid.
  • Uvant med at prissætte og sælge sig selv – hvad skal jeg koste, og kan jeg finde ud af at ringe op – Salgsevne er man ikke født med – men salg kan læres, og det kan ligefrem blive sjovt
  • Uvant med markedstænkning – hvor står du i markedet, hvad har du, som der er behov for?

Skriv ned (i en lille pause:)

  • Hvad er du god til?
  • Hvad kan du godt lide at lave?
  • Hvor er der sammenfald?
  • Er der nogen, der vil købe dette?
  • Er du parat til at sælge?

Hvordan ser de næste ti år ud:

  • Har du afstemt dine planer med din ægtefælle og store børn?
    Forventer de en anden type 3.alder, end den du nu går og pønser på?
  • Kan din opsparing (ikke det hele), friværdi og andet finansiere en længere startfase?
  • Hvordan er helbredet og kræfterne  – vær ærlig i forhold til reparationsalderen.
  • Hvornår er det tvingende nødvendigt, at din nye virksomhed skal være økonomisk bæredygtig?
  • Hvornår vil du holde helt op? Skal det, du bygger op, kun holde i et vist antal år og derefter lukke helt, eller skal du oparbejde noget, der kan fortsætte, når du har forladt det?)

Det er ikke lutter lagkage. Jeg har også været dødtræt af at skulle sætte nye skibe i søen hele tiden.
Jeg har også samlet pantflasker, når der var virkeligt lavvande. Men jeg har fået brugt mig selv og alt hvad jeg kan 110 %, og det er stadig lige sjovt!

Bliver jeg ved, til jeg dør? Nej, ikke i samme omfang og samme tempo. Det gør ikke noget, at telefonen ikke ringer så meget nu som tidligere.
Om præcis en måned påbegynder jeg en ny uddannelse, denne gang som redaktør af skønlitteratur. Jeg tror, der er et stort marked for redaktører på min alder til alle de gamle, der kommer nu.

God fornøjelse – nyd det!

 

 

  • Hvad du mister ved at opgive et fast job, skal kunne opvejes af det andet, du får. Det indebærer en risiko, men løb den dog, ellers vil du ærgre dig hele livet!
    Der er ikke noget mere bedrøveligt end at sige: »Jeg ville ønske, jeg havde gjort det.«
    Helen Martin

 

 

 

Seniorer som iværksættere

HVAD HAR VETERANER, SENIORER OG ETNISKE MINORITETER TIL FÆLLES?
At der er meget få iværksættere iblandt dem! Dét skal der gøres noget ved, og  torsdag den 29. august kl 16.00-20.00 i Operaen i Kbh holdes en åbningsfest, hvor du kan blive introduceret til iværksætterlivet fra adskillige vinkler:
Du kan møde Tahir Siddique, Mathias Emil Nielsen, Mark Nilsson, Jens-Kristian Lütken, Peter Kofler, Amie N´Dong – og mig!
Efter Åbningsfesten er der tre spor for hver af de tre grupper – gennem hele september får du introduktion til iværksætterlivets udfordringer.
Hele arrangementet slutter med endnu en fest den 30. september, hvor der også er talere – denne gang med lidt mere tid, og hvor jeg blandt andre vil komme med mine vigtigste læringspunkter gennem 25 år som solo-selvstændig.
What is not to like! Meld dig nu.
Danske Iværksættere – Danish Entrepreneurs , Ældre Sagen Københavns Kommune står bag.
Alle med interesse for iværksætteri er inviteret, du skal bare tilmelde dig NU!
https://lnkd.in/dHzSxTMp

Bedst over 60 – de 60 nominerede er fundet – tak for indstillingen

I dag er jeg mere end pavestolt; jeg er nemlig ikke kun stolt som en pave af mig selv, men også stolt over min alder, min aldersgruppe, mine jævnaldrende, og dem, der er endnu ældre. Og jeg er meget taknemlig!

60 af os er blevet nomineret til Djøf s kampagne ”Bedst over 60”, som er en ”kåring af 60 personer over 60 år, der fortjener en hyldest for deres arbejdsliv”.

Og ja, jeg er er en af dem. Vi 60 er blevet indstillet af helt almindelige danskere, der på en eller anden måde synes, at vi er værd at hylde. Nogle for deres kollegiale tilgang, nogle for deres personlige indsats, nogle fordi de er rollemodeller, nogle af helt andre grunde.

Jeg kender kun få af de andre 60, og det er jeg egentlig glad for, for det var jo ikke en popularitetskonkurrence mellem kändisser, men derimod en hyldest til arbejdende 60+ere, der på den ene eller anden måde har berørt den, som indstillede.

DJØF har igangsat denne Bedst over 60 for at ”sætte fokus på værdien af de erfarne kræfter på arbejdsmarkedet, der på vidt forskellige måder er en vigtig del af at få vores virksomheder, organisationer og samfund til at fungere”, som forpersonen for DJØF, Sara Gundelach Vergo siger i forbindelse med offentliggørelsen af listen.

 Tusind tak!

Det er en kæmpeglæde at læse begrundelserne, en for en, på de 60, der er fremhævet. Det spænder vidt, hvad de særligt er blevet indstillet for, men noget, der går igen, er beredvillighed til at hjælpe, og humor i hverdagen. Mange er ansat et sted, har haft spændende karriereskift, bruger den brede palet af erfaringer fra forskellige job, en håndfuld har skiftet lederstilling eller specialviden ud med selvstændighed.

Oversigten er geografisk opdelt, så man kan se, hvor der skal roses. Under hver står en kort begrundelse, som er koncentratet af de indstillinger, folk er kommet med. Det er stærkt inspirerende både i forhold til at se, hvordan det er at være på arbejdsmarkedet som 60+er, og i forhold til at få lyst til at forblive i jobbet, hvis man virkelig kan blive så værdsat!

Der er kommet næsten 200 indstillinger af seniorer i løbet af kampagnen. Jeg kender kun to af begrundelserne fra dem, der har indstillet netop mig. De er simpelthen for rosende, til at jeg bryder mig om at bringe dem i deres fulde ordlyd, men TAK, TUSIND TAK – det kan jeg godt sige til alle dem, der har indstillet mig. Jeg er meget ydmyg over at blive indstillet, og ligefrem valgt.

Der er ingen alternativ tekst for dette billede
 Jeg kan se, at det, der nævnes i begge indstillinger, er, at jeg er en aktiv rollemodel for dem, der er 60 plus. Og at mine bøger om såvel at være senior og selvstændig som den om at downsize i tide har betydet noget i den sammenhæng.  Det er vigtigt for mig: At være en, andre kan spejle sig i på godt og ondt.  

 Bliv ved, selv om der er benspænd

Det er jeg virkelig glad for, for jeg tror, vi selv skal fortælle nogle flere gode historier om, hvad det vil sige at være på arbejdsmarkedet i en moden alder. Det bliver vi jo bedt om at være, samtidig med, at der godt nok er en lang række benspænd for netop dette, benspænd som er rent administrative, og som hører en tid til, hvor man næsten ubetinget forlod arbejdsmarkedet, når man blev folkepensionist. Det har jeg skrevet lidt om her.

 Sara Vergo siger det så glimrende:

 ”Vi ønsker at sætte fokus på værdien af de erfarne kræfter på arbejdsmarkedet, der på vidt forskellige måder er en vigtig del af at få vores virksomheder, organisationer og samfund til at fungere.

Der er noget virkelig paradoksalt i, at vi på den ene side hæver pensionsalderen og dermed forventer, at vi alle skal arbejde til ganske langt op i årene. Og på den anden side kan konstatere, at erfarne medarbejdere tilsyneladende ikke værdsættes lige så højt som deres yngre kollegaer. Vi mener, at vi skal glæde os over de erfarne og deres kæmpe bidrag til samfundet og arbejdspladserne. Samtidig skal vi gøre, hvad vi kan, for at fastholde dem, der kan og vil blive længe på arbejdsmarkedet. Bedst over 60 er vores bidrag til at give seniorerne en hyldest,” siger hun.

 Så tak til både DJØF og til dem, der har brugt tid på at fremhæve andre. lad os få flere fortællinger om det, der går imod fordommene om seniorer på arbejdsmarkedet.

#seniorstolt #bedstover60 #seniorlovestorm #seniorliv #sentilbagetrækning

Fakta: Om Bedst over 60-kåringen

Fra 30. september til 21. oktober 2022 kunne alle danskere nominere kollegaer eller folk, de kender over 60 år, som fortjener en anerkendelse for deres indsats på arbejdsmarkedet. Kåringen var for alle – ikke kun medlemmer af Djøf.

Alle indkomne nomineringer er blevet vurderet af en jury, som har lagt vægt på mangfoldighed, inspirerende historier, gode rollemodeller og geografisk og faglig spredning.

Juryen bestod af Djøf-formand Sara Gundelach Vergo Vergo, administrerende direktør Tomas Therkildsen samt arbejdslivspolitisk chef i Djøf, Edith Jakobsen

Husk at nominere de erfarne over 60 inden 21. oktober 22

BEDST OVER 60 år!!

Hvilken erfaren person over 60 vil du gerne nominere til en hæder for deres måde at være på på arbejdsmarkedet? Du får i hvert fald nu muligheden for at indstille en eller flere personer, som du synes, fortjener en ekstra anerkendelse for deres indsats på arbejdsmarkedet:

Det er fagforeningen DJØF, der åbner for denne hæder, som vil tilfalde 60 af de personer, som indstilles.

Kampagnen “Bedst over 60” er en hyldest til de erfarne på arbejdsmarkedet. Fra 30. august til 21. oktober kan du nominere dine kolleger eller folk du kender over 60, fortæller DJØF på siden www.bedstover60.dk

DJØF selv skriver, at vi må “øve os på også at hylde de erfarne”, ikke kun de yngre. Der er brug for at ændre fortællingen om de erfarne på arbejdsmarkedet. DJØF fremhæver, at vi halter langt efter Sverige og Norge, når det kommer til at fastholde de erfarne på arbejdsmarkedet. Tallene viser også, at hver sjette har følt sig forskelsbehandlet på grund af alder.

Lovestorm med kolossal effekt

No alt text provided for this image

I mine øjne kan man sammenligne DJØFs initiativ med en lille udgave af Lolland-Falster Lovestormen, der i 2015 meget effektivt fik helt almindelige mennesker til at fortælle alle de positive ting om Lolland og Falster, som modvægt til den fastlåste opfattelse af Sydhavsøerne som et sted, man var “på røven i Nakskov”. Den kampagne aktiverede mange tusinde, i dag er der +37.000, der har delt eller selv skrevet positive indlæg om Lolland-Falster. Initiativet blev taget af to kvinder en søndag aften i protest mod en TVudsendelse. Bevægelsen har haft en kolossal effekt, eksisterer stadig og knopskyder med forskellige andre initiativer.

Kunne vi få de gode historier frem om de erfarne, kan det ende med, at de bliver synlige og betragtes som LIGEVÆRDIGE med alle andre. For det er nemlig ikke tilfældet i dag, hvor stemplet 60+ nærmest er lig med en ikke-eksisterende tilværelse.

Du kan indstille hvem du vil, fra alle brancher, alle typer job, selvstændige såvel som lønmodtagere, chefer som fodfolk. DJØF skriver: “Der kan være mange gode grunde til, at du ønsker at nominere din kollega eller bekendte. Det kunne fx være fordi personen gør en stor forskel for sine kolleger. Fordi personen er en rollemodel på arbejdspladsen, som har bidraget til at skabe en tryg kultur. Fordi personen har lavet et inspirerende karriereskift. Eller fordi personen har leveret en flot indsats over et langt arbejdsliv og fortsætter med det. Du skal selvfølgelig begrunde, hvorfor du indstiller den pågældende.

60+-80+ere, der er selvstændige

No alt text provided for this image

Jeg kigger længere frem end til de 60. Det gør jeg, fordi hver 3. af dem, der arbejder EFTER de 67, er Selvstændige!

Jeg kigger på dem, der er ældre endnu, faktisk endnu ældre end mig selv. Da jeg skrev bogen “Senior og selvstændig- tag hul på dit 3. arbejdsliv”, ønskede jeg at vide, hvordan det var at være selvstændig, når man blev “rigtig gammel”. Flere af dem, jeg har interviewet i bogen, som kom for kun to år siden, er i dag over 80. De er STADIG i gang.

Du kan læse nogle af casene her eller selvfølgelig i bogen.

Og ja, jeg er i gang med at indstille nogle af mine forbilleder og inspiratøser- og torer.

Du får flere detaljer om Bedst over 60 her

Husk fristen er den 21. oktober 2022.

No alt text provided for this image

Seniorfestivalen ´22: Vi, der stempler ind, hvor andre stempler ud!

Endelig lykkes det at styre uden om corona og direkte til den meget efterspurgte Seniorfestival på Højskolen Marielyst på Sydfalster midt i denne sommer, i juli 2022.

Jeg har fået lov at deltage med to foredrag, hvor det ene netop handler om at gribe rattet og blive sin egen chef i de år, der måtte være tilbage på arbejdsmarkedet.

Onsdag den 27. juli kl 17-17.45 holder jeg et foredrag om dit 3. arbejdsliv og om at stemple ind, hvor andre stempler ud. Det griber fat i de drømme , mange seniorer har om at bestemme selv over den tid, der er til arbejde:

At kunne arbejde med det, der er ens passion! At kunne arbejde i det tempo og det omfang, man selv bestemmer! Og at kunne beholde identiteten som erhvervsaktiv i nogle år endnu, lige til man selv bestemmer, hvornår det skal være slut – jo, dét er muligt!

Mange seniorer har lyst til at arbejde videre, men på betingelser, de selv skitserer. Derfor bliver de deres egen chef og starter en selvstændig, lille virksomhed.

Jeg skal nok tage en stak af denne bog med – den fik seks stjerner i Jyllands Posten og giver dig en vejledning til at begynde selv!

Nogle dage før foredraget, er jeg fyldt 67 og dermed folkepensionist. Men tro mig: Det er ikke den titel, jeg helst besmykker mig med, fordi man omgående betragtes som en, der er trådt ud af arbejdsmarkedet.
Det er jeg ikke, og det anbefaler jeg heller ikke at alle gør, hvis de stadig har lyst til at arbejde.
I foredraget inspirerer og oplyser jeg om, hvordan man kan frisætte de kompetencer, der er oparbejdet gennem mange år på arbejdsmarkedet, og skabe et berigende tredje arbejdsliv med sig selv bag rattet. Jeg fortæller også om benspænd, man skal være opmærksom på, men især om den livskraft, det giver at arbejde lystfyldt.

Det andet foredrag handler om at downsize sin bolig hen imod noget mindre.
Det er også et arbejde, men ikke erhvervsarbejde.
Til gengæld er det både sjovt og svært! Jeg har skrevet en bog om det

Folkemødet 2022 debatterer alder og seniorarbejdskraft

Du kan møde mig på Folkemødet 2022 – to gange endda! Og det er seniorerne, der er i fokus.
Første gang fredag den 17. juni 2022 18:30 – 19:20 i Københavns Universitets telt G 30, hvor jeg skal diskutere “Gammel, senior, ældre, moden – hvad betyder alder?” i panel med Panelet består af Bjarke Oxlund, professor i antropologi, Anette Tybjerg-Jeppesen, ph.d.-stipendiat i psykologi, Jesper Brask Fischer, programchef i #PFA og @dorritboilerehauge, stifter af @SilverstarterInitiative, model og forsker i mode og branding ved AAU.
Debatoplægget lyder sådan her:
Opfattelsen af, hvad det vil sige at være ”gammel”, ”ældre” og ”senior” er under opbrud. I 2021 lancerede WHO kampagnen ”Global campaign to combat ageism”, samme år kortlagde Ballisager, at hver femte danske virksomhed frasorterer kandidater pga. deres alder, og en ny sæson af Sex and the City medførte en omfattende debat af kvinders udseende, når de bliver ældre. På den baggrund inviterer vi til en debat om, hvad alder egentlig betyder. Hvilke fordomme og stereotyper hersker omkring aldring og ældre mennesker, og hvordan påvirker det ældre menneskers muligheder i arbejdsliv, offentlighed, parforhold osv.?

Jeg glæder mig til at give mit bidrag, især om opfattelsen af gamle på arbejdsmarkedet.

Og dagen efter 18. juni 2022 12:00 – 12:45 på Iværksætterskibet i Allinge Havn, hvor programmet står på “Senior Iværksættere, der har den største succesrate…” hos #DanskCrowdfundingForening.
Jeg vil selvfølgelig fortælle om mine erfaringer med at starte i en moden alder, og nævne nogle af de benspænd, der opleves, når man vil være sin egen chef.
Der er en direkte sammenhæng mellem iværksætterens alder og sandsynligheden for at projektet med en ny virksomhed lykkes. Alligevel er det de færreste af de succeshistorier, der når medierne. Her er det i langt højere grad de unge iværksættere, der får spalteplads og sendetid eller mange hits på de sociale medier.
Første gang fredag den 17. juni 2022 18:30 – 19:20 i Københavns Universitets telt G 30, hvor jeg skal diskutere “Gammel, senior, ældre, moden – hvad betyder alder?” i panel med Panelet består af Bjarke Oxlund, professor i antropologi, Anette Tybjerg-Jeppesen, ph.d.-stipendiat i psykologi, Jesper Brask Fischer, programchef i #PFA og @dorritboilerehauge, stifter af @SilverstarterInitiative, model og forsker i mode og branding ved AAU.
Debatoplægget lyder sådan her:
Opfattelsen af, hvad det vil sige at være ”gammel”, ”ældre” og ”senior” er under opbrud. I 2021 lancerede WHO kampagnen ”Global campaign to combat ageism”, samme år kortlagde Ballisager, at hver femte danske virksomhed frasorterer kandidater pga. deres alder, og en ny sæson af Sex and the City medførte en omfattende debat af kvinders udseende, når de bliver ældre. På den baggrund inviterer vi til en debat om, hvad alder egentlig betyder. Hvilke fordomme og stereotyper hersker omkring aldring og ældre mennesker, og hvordan påvirker det ældre menneskers muligheder i arbejdsliv, offentlighed, parforhold osv.?

Jeg glæder mig til at give mit bidrag, især om opfattelsen af gamle på arbejdsmarkedet.

Og dagen efter 18. juni 2022 12:00 – 12:45 på Iværksætterskibet i Allinge Havn, hvor programmet står på “Senior Iværksættere, der har den største succesrate…” hos #DanskCrowdfundingForening.
Jeg vil selvfølgelig fortælle om mine erfaringer med at starte i en moden alder, og nævne nogle af de benspænd, der opleves, når man vil være sin egen chef.
Der er en direkte sammenhæng mellem iværksætterens alder og sandsynligheden for at projektet med en ny virksomhed lykkes. Alligevel er det de færreste af de succeshistorier, der når medierne. Her er det i langt højere grad de unge iværksættere, der får spalteplads og sendetid eller mange hits på de sociale medier.

Jeg har nogle af mine bøger med, heriblandt “Senior og Selvstændig fra @forlagetfrydenlund

To podcast om seniorer, der stempler ind, hvor andre stempler ud

Inden for ganske kort tid er jeg blevet interviewet til tre podcast om seniorer, der ønsker at fortsætte som erhvervsaktive. De to af podcastene er allerede publiceret, den tredje kommer senere i 2022.

Podcasts | Ios icon, Ios app icon, App icon designDen første er en del af et i øvrigt utroligt spændende projekt, der hedder “De erfarne”. Marie Larsen fra De erfarne interviewede mig til dette spændende projekt.
Et projekt, som netop tager fat på arbejdslivet i den 3. alder.  Lyt til Podcasten om Selvstændige seniorer hvor jeg interviewes til projektet “De erfarne”, og hvor du møder Hugo Max fra bogen.
Find “De erfarne” her

Podcasts | Ios icon, Ios app icon, App icon design

Podcasten Workflow tager emnet op her, hvor der er fuld skrue på den statistiske og politiske del af, hvordan vi behandler seniorer, der vil arbejde videre.
Find “Workflow” afsnittet her